5 Eiropas valstis ar augstāko atalgojumu 2021. gadā

Šajā rakstā aplūkojam 5 Eiropas valstis, kurās darbinieki saņem vislielāko atalgojumu.

5 Eiropas valstis ar augstāko atalgojumu 2021. gadā

Eiropā ir daudz valstu ar augstu vidējo algu līmeni. Darbinieka ienākumu apmērs ir atkarīgs no konkrētās valsts - ģeogrāfiskās atrašanās vietas, ekonomikas attīstības pakāpes, dabas resursu pieejamības un politiskās komponentes.

Eiropā ir valstis, kurās vidējie mēneša ienākumi pārsniedz 3000 euro. Šajā rakstā aplūkosim piecas valstis ar visaugstāko vidējo algu Eiropā.

Vācija

Vācija

Kopš 2021. gada marta Vācija ir atvērusi darba tirgu lielam skaitam ārvalstu speciālistu. Iespēju iegūt uzturēšanās atļauju Vācijā uz darba pamata ieguva vidējās profesionālās izglītības ieguvēji valstī pieprasītākajās profesijās. Vidējā alga valstī ir 4 249,89 eiro.

Vidējā alga (bruto) Vācijā pa nozarēm, sākot no augstākās līdz zemākajai:

Naftas un gāzes rūpniecība - 6740
Naftas pārstrādes rūpniecība - 5730
Farmācijas rūpniecība - 5640
Gaisa transports - 5630
Automobiļu rūpniecība - 5620
Banku darbība un apdrošināšana - 5610
Telekomunikācijas - 5550
IT nozare - 5510
Mašīnbūve - 5500
Medicīna - 5440.

Norvēģija

Norvēģija

Norvēģija ir viena no attīstītākajām valstīm pasaulē. Šī valsts piesaista ārvalstniekus ar pienācīgu dzīves līmeni, augstām algām, lojālu nodokļu sistēmu un nodarbinātības iespējām šajā valstī. Vidējā alga Norvēģijā ļauj dzīvot diezgan pieklājīgā līmenī. Norvēģijā strādājoša cilvēka vidējā alga 2021. gadā bija 4400 eiro.

Alga Norvēģijā ir tieši atkarīga no ieņemamā amata, darba apjoma un nostrādāto stundu skaita. Visaugstāko atalgojumu Norvēģijā saņem kalnrūpniecības nozares pārstāvji. Vidēji šīs jomas speciālists var saņemt no 62 tūkstošiem kronu. Tas ir aptuveni 6500 eiro. Atrast darbu šajā nozarē nav ļoti problemātiski. Sarežģīto klimatisko apstākļu un sarežģīto darba apstākļu dēļ šajā jomā ir grūti sastapt Norvēģijas iedzīvotājus. Visbiežāk visas brīvās darbavietas aizņem ārvalstnieki.

Norvēģijā ir novērtēta arī finanšu nozare. Apdrošināšanas speciālisti, kredītu speciālisti, banku darbinieki, ekonomisti, finansisti un grāmatveži saņem aptuveni 58 tūkst. EUR. 2021. gadā ir plānots palielināt algas šo profesiju darbiniekiem, jo šajā jomā ir liels speciālistu trūkums.

Islande

Islande

Islande ir salu valsts, kas var ieinteresēt emigrantus ar diezgan augstu dzīves līmeni un stabilu ekonomiku. Tā ir ne tikai bagāta, bet arī ļoti skaista valsts ar daudziem apskates objektiem un skaistu dabu. Kāds var būt ieinteresēts pārcelties uz pastāvīgu dzīvesvietu tieši šajā valstī.

Vidējā alga Islandē ir 3000 eiro mēnesī. Aptuveni tikpat maksā automobiļu rūpniecības, mārketinga, enerģētikas, zinātnes un izglītības darbinieki. Šie skaitļi un profesijas attiecas uz vietējiem iedzīvotājiem ar izglītību un darba pieredzi. Iebraucēji var rēķināties ar 2000-2500 eiro. Tāda ir kurjeru, apsardzes darbinieku un remontstrādnieku alga.

Dānija

Dānija

2021. gada sākumā Dānijas Karalistes Statistikas birojs publicēja informāciju, ka vidējā alga Dānijā sasniedza 38854 kronas bez nodokļiem. Šī summa ir ekvivalenta aptuveni 5200 EUR.

Ja aplūkojam iedzīvotāju maksimālās algas, pamatojoties uz attiecību pret konkrētu darbības veidu, vadošās pozīcijas ieņems finansisti, apdrošinātāji un speciālisti, kas saistīti ar elektroenerģijas, gāzes, tvaika un gaisa kondicionēšanas piegādi.

Attiecībā uz iedzīvotāju ienākumu vienlīdzību Dāniju var saukt par vienlīdzīgu valsti. Turīgākie iedzīvotāji pelna aptuveni 3.5 reizes lielāku algu, salīdzinot ar trūcīgākajiem iedzīvotājiem.

Šveice

Šveice

Šveiciešu ienākumi ievērojami atšķiras no vidējiem eiropiešu ienākumiem. Taču arī dzīves dārdzība šajā valstī ir augsta. Darba dienu skaitu un virsstundu darbu regulē likums. Nedrīkst strādāt vairāk par 45 stundām nedēļā, virsstundu likme ir 1,3. Vīrieši saņem par 15 % lielāku minimālo ienākumu nekā daiļā dzimuma pārstāves.

Vidējā alga Šveicē ir 6800 eiro mēnesī. Pamatojoties uz vietējām mājokļa īres, pārtikas, transporta, medikamentu cenām, pilnīgi komfortablu dzīvi var nodrošināt, nopelnot 100 000 eiro gadā.

Vidējā starta alga karjeras sākumā darbiniekam, piemēram, būvniecības nozarē pat bez pieredzes var būt pat 4000 eiro. Ja iedzīvotājs iegūst darbu rūpnīcā par inženieri vai meistaru lielā uzņēmumā, tad viņa ienākumi prakses laikā nepārsniegs 6000 eiro, kas būs 2/3 no pilnās algas.